מדוע משקיעים אינם קוראים תוכנית עיסקית של סטארטאפים?

 

תוכנית עיסקית היא תוכנית ביצוע של כיוון ברור ולכן מתאימה לחברות גדולות בהן המודל העיסקי עובד והמכירות גדלות בהתאם למודל. תוכנית עיסקית אינה מתאימה לחברות סטארטאפ בהן בודקים את המודל העיסקי מול תגובת הלקוחות והתחרות. הנתונים המצטברים משנים את תמונת המצב אשר הולכת ומצטברת ככל שאוספים ומודדים יותר נתונים. כמעט כל חברת סטארטאפ משנה את כיוונה ואת המוצר עד שהמכירות גדלות על פי מודל עיסקי ברור ומשכך אין טעם לכתוב תוכנית עיסקית לחברת סטארטאפ. לא חוויתי ולא שמעתי על אף חברת סטארטאפ שהמוצר והמודל העיסקי שייצרו את מכירותיה היו אלו שתיכננו ביום הקמת החברה.

 

משקיעים בחברות סטארטאפ מעוניינים בקבלת מצגת יפה וקלה להבנה המסכמת את מימצאי התוכנית העיסקית. בדרך כלל נוצרות בין 50-100 גירסאות של מצגות לגיוס כספים לחברות סטארטאפ עד לסגירת הגיוס. מצגות אלו משתנות ככל שאוספים יותר נתונים ותגובות ממשקיעים ומלקוחות ולכן אין טעם לכתוב  בין 50-100 תוכניות עיסקיות המפרטות את הביצוע המתוכנן של כל גירסה.

 

תוכנית עיסקית לחברה בעלת מודל עיסקי מוכח המגדיל את המכירות החודשיות אמורה להתעדכן פעם בשנה ואילו מצגת של תוכנית עיסקית לחברת סטארטאפ אמורה להתעדכן בסיום פגישה עם כל משקיע שנותן פידבק ולעיתים זה אף מספר פעמים בשבוע.

 

משקיעים מקבלים מאות תוכניות עיסקיות בחודש ואין להם זמן וסבלנות לקרוא אותן. הם מעוניינים לשמוע את ה Pitch (נאום המעלית) בתוך פחות מדקה ואת ההרחבה במצגת בתוך כ 20 דקות. על סמך נאום המעלית ודרך הצגתו הם בדרך כלל מקבלים את ההחלטה השלילית שלא להשקיע. במידה ועברתם בהצלחה את נאום המעלית אזי ירצו לראות את כל המצגת ורק אם עברתם בהצלחה את הצגתה הם יכנסו לבדיקות שוק וישאלו את דעתם של המנכ"לים בחברות בהן כבר השקיעו ולכן תגובותיהם חשובות וערכיות מאוד לבדיקה ולעידכון המצגת בהתאם.